Din cauza protestelor antijaponeze, filmul „Memoriile unei gheişe“ n-a mai rulat în China. Actriţele chinezoaice în roluri principale i-au înfuriat pe japonezi.
Mai eficient ca orice propagandă antijaponeză, filmul „Memoriile unei gheişe“ - care va fi distribuit de EVZ pe DVD miercuri - a reaprins vechile resentimente chinezo-japoneze. În ciuda relaţiilor economice şi politice mai mult decât promiţă toare dintre cele două ţări, conflictul consumat înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, când soldaţii japonezi au ucis milioane de chinezi, animă încă spiritele. „Memoriile unei gheişe“, o poveste de dragoste între gheişa Sayuri (Zhang Ziyi) şi un industriaş, „The Chairman“ (Ken Watanabe), a obţinut Oscaruri pentru scenografie, imagine şi costume.
„Japonezele ar fi jucat mai bine“
Primul motiv de indignare, atât pentru chinezi cât şi pentru japonezi, a fost castingul. În lipsa unor concurente japoneze pentru rolurile principale de gheişe, regizorul Rob Marshall şi producă torul Steven Spielberg au ales actriţe chinezoaice. Şi nu orice actriţe, ci nume deja celebre în China şi recunoscute la Hollywood: Zhang Ziyi (Sayuri), Gong Li (Hatsumomo) şi Michelle Yeoh (Mameha). „De ce să joace nişte actriţe chinezoaice roluri de japoneze?“, s-au întrebat japonezii. Chinezii au avut aceeaşi nelămurire, la care au adăugat jignitorul sinonim de „prostituată“ pentru „gheişă“. Deşi actriţele au făcut eforturi pentru a se familiariza cu tradiţia gheişelor, inclusiv cursuri serioase cu experţi în cultura japoneză, criticii au ridicat din sprâncene decretând „japonezele ar fi jucat mai bine“.
Cu o săptămână înainte de premiera în cinematografele din China, în ianuarie 2006, guvernul a decis să-l interzică „pe termen nedefinit“, de teama unor proteste din partea populaţiei.
„Ne-a umilit pe toţi“
Premiera fi