Preţul gazelor naturale din producţia internă a rămas nemodificat, în trimestrul întâi al anului 2008, în timp ce importurile sunt mai scumpe cu circa 17%, ajungând la 370 de dolari pe
Preţul gazelor naturale din producţia internă a rămas nemodificat, în trimestrul întâi al anului 2008, în timp ce importurile sunt mai scumpe cu circa 17%, ajungând la 370 de dolari pe mia de metri cubi, a decis Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
În ciuda scumpirii masive a importurilor, care au o pondere de 37% în consum, costul de achiziţie a gazelor naturale a crescut cu 0,13%, per ansamblu. Acest lucru este datorat ieftinirii altor componente care intră în calculul acestui tarif.
Astfel, pentru trimestrul I al anului 2008, ANRE a evaluat costul unitar de achiziţie a gazelor pentru micii consumatori la un nivel de 686,91 lei pe mia de metri cubi (fără TVA), faţă de 686,02 lei pe mia de metri cubi, în trimestrul IV 2007.
Acesta are o pondere de circa 75% în preţul final (fără TVA), diferenţa fiind dată de tariful de distribuţie. "Tarifele de distribuţie rămân în discuţie, urmând ca o decizie să fie luată în luna ianuarie, când probabil vor fi anunţate şi preţurile finale", a declarat, pentru "Adevărul", Gabriel Sîrbu, director în cadrul ANRE. Potrivit acestuia, noile costuri de achiziţie a gazelor le vor fi recunoscute operatorilor chiar de la 1 ianuarie, deşi deocamdată ele nu se reflectă în preţurile finale suportate de consumatorii casnici.
ANRE a decis ca, la 1 ianuarie 2008, preţul final al gazelor naturale să rămână nemodificat, întrucât nu a ajuns la un compromis cu marii distribuitori - Distrigaz Sud şi E.ON Gaz România. (Teodora Vasâlca)