Pietele de capital au continuat trendul descendent de la finalul anului trecut, iar problemele cu care se confrunta economia Statelor Unite, care se apropie tot mai mult de recesiune, ii fac pe investitori sa se retraga de pe burse.
Bursele din Statele Unite si Europa au inceput anul cu cea mai slaba evoutie saptamanala din ultimele cinci luni, dupa ce anuntul privind incetinirea ritmului angajarii si al productivitatii de pe piata americana a intarit temerile privind intrarea in recesiune a celui mai important partener comercial al statelor din Uniunea Europeana, scrie Bloomberg.
In Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average a scazut cu 4,2%, pana la 12.800,18 puncte, in timp ce S&P 500 a pierdut 4,5%. Evolutia Dow Jones din primele trei zile ale anului este cea mai slaba din 1904 incoace, conform datelor compilate de Bloomberg.
Indicele german DAX a inregistrat saptamana trecuta o scadere de 3,2%, in aceeasi situatie aflandu-se si indicele francez CAC 40. Indicele britanic FTSE a coborat cu 2%, in timp ce Euro Stoxx 50, indice de referinta pentru zona euro, a inregistrat un declin de 3%.
Rata somajului din Statele Unite a ajuns in decembrie la 5%, cel mai inalt nivel din ultimii doi ani.
Rapoartele date publicitatii indica o crestere de 0,6% a ratei somajului in ultimele zece luni ale anului trecut, nivelul de 4,4%, inregistrat in martie, fiind cel mai coborat prag din cadrul perioadei de expansiune inceputa la finele lui 2001.
Actiunile producatorilor de automobile, printre care se numara Peugeot sau Daimler, au inregistrat cel mai semnificativ declin saptamanal din ultimii cinci ani, dupa ce vanzarile acestora pe piata americana au scazut pentru prima data in ultima jumatate de an, iar pretul petrolului a atins 100 de dolari pe baril.
Actiunile Peugeot, cel de-al doilea mare producator de automobile