Trei analisti economici afirma ca revendicarile sindicatelor referitoare la buget si acuzatia ca salariatii sunt dezavantajati de impozite in favoarea patronilor nu au baza reala. Cinci blocuri sindicale au cerut, luni, la Cotroceni, impozite mai mari pentru fondurile de formare profesionala, accidente de munca si sanatate. Insa reprezentantii Guvernului le-au respins solicitarile si au stabilit ca vor relua discutiile, dar peste o luna, cand reprezentantii salariatilor trebuie sa vina si cu o strategie, pentru masurile pe care le propun.
"Reducerea contributiilor sociale vine in beneficiul angajatorilor, in detrimentul salariatilor", spuneau sindicatele, saptamana trecuta, cand au cerut o ordonanta de urgenta prin care sa fie modificata Legea bugetului pentru 2008.
Luni, la Cotroceni, reprezentantii salariatilor (Confederaţia Naţionala Sindicala "Cartel Alfa", Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţionala a Sindicatelor Libere din România - Fraţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România si Meridian) au cerut adoptarea unor masuri pentru stimularea angajarii si largirea bazei de colectare a bugetului asigurarilor de stat care sa vina in sprijinul masurilor de conversie si recalificare profesionala. Insa, atat analistii, cat si Guvernul, au aratat ca revendicarile sindicalistilor nu se sustin si nici nu sunt acoperite de un plan coerent.
Guvernul, reprezentat de ministrul Muncii, Paul Pacuraru, cel al Economiei si Finanţelor, Varujan Vosganian si secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, a cerut reprezentantior sindicali sa revina la masa discutiilor cu un plan bun de masuri care sa acopere revendicarile pe care le sustin.
Sunt bani de formare profesionala. De la UE
Solicitarea sindicalistilor de cotizatii mai mari pentru formarea profesionala, nu se sustine, este de parere analistul