Romania a inceput anul 2008 sub semnul avertismentelor si al amenintarilor cu initierea clauzei de salvgardare in Uniunea Europeana. Suntem restanti la sapte capitole: agricultura, taxa auto, justitie, biodiversitate, poluare, legea de functionare a arbitrului comunicatiilor si publicitatea inselatoare, relateaza "Romania Libera".
Tensiunile provocate de nerespectarea unor norme comunitare ne-au tinut sub amenintarea activarii procedurilor de incalcare a tratatului de aderare la UE, cunoscute ca proceduri de infringement.
Acestea se resimt si in 2008, cand raportul pe Justitie, care va fi prezentat de CE in ianuarie, pare ca va fi nefavorabil.
Agricultura este una dintre cele mai ingrijoratoare teme, cu toate ca pare sa fi trecut peste amenintarile cu activarea clauzei de salvgardare. Incepand din februarie, Romania ar putea primi in acest an fonduri europene in valoare totala de 443 milioane de euro. La finalul anului, CE a decis sa nu activeze clauza de salvgardare in agricultura dupa ce Romania a facut ceva progrese in punerea la punct a sistemului de plati si a reusit sa obtina acreditarea Agentiei pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA).
Justitia este cea mai periculoasa restanta a Romaniei. In instantele romanesti nu exista pana prezent nicio condamnare definitiva in dosarele grele. Dosarele s-au intors la procurori, unde judecatorii au descoperit peste noapte lacune legislative care au condus la anularea sau refacerea urmaririi penale.
Taxa auto este considerata discriminatorie si protectionista de catre Comisia Europeana. Curtea Europeana de justitie ar putea lua masuri dure impotriva statului roman, printre altele, obligand astfel la restituirea banilor pe taxa de prima inmatriculare.
Biodiversitatea este o tema pentru care Romania a fost avertizata in octombrie 2007. statul a