Pedeapsa cu moartea este examinata din nou de Curtea suprema americana care insa nu-si propune sa discute abolirea ei, ci adoptarea unei metode care sa faca executiile mai putin dureroase, informeaza AP.
In asteptarea deciziei Curtii supreme, care se intruneste luni, niciunul dintre cei 3.300 de condamnati la moarte americani nu a mai fost executat din 25 septembrie si nici nu va mai fi pana in vara anului 2008.
Anul trecut, in SUA, au fost executati 42 de condamnati, numarul lor fiind cel mai scazut in ultimii 13 ani, iar New Jersey a devenit in decembrie primul stat american care a abolit aceasta pedeapsa in ultimii peste 40 de ani.
Cei noua judecatori ai Curtii urmeaza sa dezbata cererea a doi condamnati din Kentucky, Ralph Blaze si Thomas Clyde Bowling jr., care reclama doar sa fie ucisi intr-o maniera relativ nedureroasa. Discutia va aborda deci tehnicile utilizate, care nivel de risc este acceptabil si care este pragul de durere care ii poate fi aplicat unui condamnat. Dezbaterea este urmarita cu interes maxim de toata tara, injectia letala - practicata in 35 de state - fiind metoda cea mai raspandita, la mare distanta de scaunul electric.
Cei doi condamnati afirma ca injectiile practicate in Kentucky pot fi asimilate cu pedepsele crude si neobisnuite, interzise din 1791 de cel de-al 8-lea amendament al Constitutiei americane.
Dintre cele 50 de state americane, 36 practica pedeapsa cu moartea si doar Nebraska utilizeaza o unica metoda pentru executarea condamnatilor, scaunul electric, informeaza AP.
Lista metodelor utilizate variaza in celelalte state. Astfel, injectiile letale sunt folosite in 35 de state: Alabama, Arizona, Arkansas, California, Carolina de Nord, Carolina de Sud, Colorado, Connecticut, Dakota de Sud, Delaware, Florida, Georgia, Idaho, Illinois, Indiana, Kansas, Kentucky, L