Oamenii strazii si-au confirmat si zilele acestea statutul de clienti fideli ai serviciilor de urgente spitalicesti din Timisoara. Spitalele au reprezentat o alternativa la rezolvarea temporara a problemelor locative ale acestora sau la fuga din calea gerului. Urgenta, "Mama ranitilor"
Spre deosebire de anii trecuti, in iarna aceasta nu au fost prea multe persoanele fara adapost care sa se inghesuie pe "ofertele de sarbatori" cu cazare si igienizare gratuite in sectiile de urgenta ale unor spitale din Timisoara. La Urgentele Spitalului Municipal, de exemplu, au ajuns in primele zile ale acestui an trei oameni ai strazii cu degeraturi. Locul este insa unul obisnuit de popas pentru boschetari care, chiar daca nu au nevoie urgenta de tratament si ingrijire, scapa, macar pentru o noapte, de frig.
"Pe nimeni nu ii intereseaza de ei", spune Nicolae Bradescu, seful Serviciului de Urgenta al Spitalului Municipal Timisoara. El mai afirma ca in Timisoara sunt foarte multi oameni ai strazii si nu prea se face nimic pentru ei. "Colegi de-ai mei veniti din alte parti ale tarii, care ajung sa lucreze in Timisoara, primul lucru ma intrebau: «Ce faceti cu atatia boschetari?» Aici exista doar Azilul de noapte, unde sunt primiti numai sa doarma. Insa de la orele diminetii si pana seara sunt trimisi iar pe strazi... Un om poate avea degeraturi, poate ingheta si in timpul zilei, nu numai noaptea".
Pentru unii oameni fara adapost, loviti de boli ale saraciei si mizeriei, medicii de la urgente gasesc solutii. Temporare. "Pe cei pe care ii descoperim cu tuberculoza ii trimitem la «Infectioase», unde mai stau internati. Insa nu pentru mult timp. Am avut recent un astfel de caz, cu un barbat pe care l-am trimis acolo, insa dupa vreo doua zile, Salvarea l-a adus iar la noi, cules de pe strazi", mai spune dr. Nicolae Bradescu, multumit totusi ca, desi vizitatorii vagabonz