- Obligatorii dupa sarbatori -
Salata calda de cartofi si dovlecei
Ingrediente (pentru 4 persoane): 350 g dovlecei (de aceeasi marime), 500 g cartofi (de aceeasi marime), sare. Pentru sos: 1 1/2 lingurita mustar iute (de Dijon), 2 linguri otet de vin, sare, piper, 6 linguri ulei de masline, 1 catel de usturoi, tocat marunt, 1 lingura patrunjel verde tocat, 1 lingurita oregano.
Mod de preparare: * Se spala dovleceii, se indeparteaza capetele si se fierb 15 minute in apa clocotita cu sare (nu trebuie sa se terciuiasca). Se lasa sa se scurga bine si se tin la cald. * Intre timp se curata cartofii de coaja, se fierb si ei 15 minute in apa sarata, se scurg si se tin la cald. * Se prepara sosul: se amesteca mustarul, otetul, usturoiul, patrunjelul si oregano-ul, se condimenteaza cu sare si piper, se incorporeaza uleiul de masline si se bate sosul cu telul. * Se taie legumele - calde inca - felii groase de 1/2 cm si se pun intr-un castron. * Se toarna sosul peste legume si se amesteca bine, dar cu grija. Se rastoarna salata pe un platou si se serveste imediat.
Taietei cu sos de patrunjel
Ingrediente (pentru 4 persoane): 350 g taietei, 1 lingura ulei, parmezan (cascaval) ras. Pentru sos: 100 g patrunjel verde, 2 catei mari de usturoi tocati, 25 g seminte de pin, 150 ml ulei de masline, sare, piper negru, 50 g parmezan (cascaval) ras.
Mod de preparare: * Se mixeaza - in robot - circa un minut patrunjelul, usturoiul, semintele de pin, uleiul si un varf de cutit de sare, se adauga si parmezanul (cascavalul), se mai mixeaza un minut si se gusta sosul de sare si piper. * Se pune apa cu sare la fiert si cand clocoteste, se introduc taieteii impreuna cu uleiul si se fierb 8-10 minute, ca sa fie al dente. * Se scurg taieteii, se rastoarna intr-un castron, se toarna peste ei sosul, se amesteca bine cu doua furculite si s