Taxa de inmatriculare impusa de guvernul roman incalca doua tratate europene, se arata in motivarea primei decizii judecatoresti a magistratilor aradeni prin care un roman a obtinut declararea ca ilegala a acestei taxe, informeaza Gandul in pagina electronica.
Cele doua tratate incalcate de taxa auto sunt Tratatul Comunitatii Europene si Tratatul de aderare la Uniunea Europeana, ratificat de Romania prin Legea nr. 157/2005. Mai mult, guvernul nu gaseste baza "legala" pentru returnarea banilor.
"Taxa speciala achitata pentru reinmatricularea autoturismului de catre reclamanta, in cuantum de 6287 lei, a fost incasata in contul bugetului statului, cu incalcarea art. 90 (1) al Tratatului (n.r. Tratatul Comunitatii Europene), inclusiv al Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, ratificat de Romania prin Legea nr. 157/2005, care prevede ca de la data aderarii, dispozitiile tratatelor originare... inainte de aderare, sunt obligatorii pentru... Romania si se aplica in conditiile stabilite prin tratate si prin actul de aderare", se arata in hotararea judecatoreasca.
Un aradean nemultumit de taxa auto de prima inmatriculare, Ilie Iluna, este primul roman care a castigat in instanta dreptul de a-si recupera banii. Tribunalul Arad i-a dat castig de cauza, motivand ca regimul juridic este discriminatoriu pentru autovehiculele aduse in Romania din comunitatea europeana, de vreme ce acestea au fost deja inmatriculate.
Taxa de prima inmatriculare a fost introdusa la inceputul anului trecut, cand au fost eliminate accizele platite la importul si achizitia autoturismelor de pe piata interna.
Taxa de inmatriculare impusa de guvernul roman incalca doua tratate europene, se arata in motivarea primei decizii judecatoresti a magistratilor aradeni prin care un roman a obtinut declararea ca ilegala a