În 2007, Marea Britanie a urcat în topul statelor exportatoare de hârtie, urmată de Suedia, Spania şi Austria. Actorii importanţi de pe piaţa internaţională a hârtiei au stabilit ca, În 2007, Marea Britanie a urcat în topul statelor exportatoare de hârtie, urmată de Suedia, Spania şi Austria.
Actorii importanţi de pe piaţa internaţională a hârtiei au stabilit ca, până în 2010, să se atingă o rată de reciclare de 66%.
Marii reciclatori de hârtie au semnat un astfel de acord în cadrul Conferinţei Europene a Reciclării Hârtiei, care a avut loc la Amsterdam, la sfârşitul anului trecut. În cadrul întâlnirii, specialiştii au arătat că până în 2009, la nivel mondial, se vor putea recicla până la 7 milioane de tone de hârtie, dintre care 4 milioane de tone numai în China.
Reprezentantul a 170 de mari consumatori de hârtie reciclabilă, Bill Moore, a atras atenţia în al său discurs din cadrul conferinţei de la Amsterdam cum că piaţa reciclării hârtiei e, mai nou, dominată de China, care începe să controleze deja dinamica preţului hârtiei.
Moore a argumentat acest lucru printr-o decizie recentă a guvernului taiwanez de a interzice exportul de hârtie pentru a o direcţiona nemijlocit spre China, care cumpără la un preţ foarte bun această materie primă. Moore a subliniat că aceasta este o politică a Chinei de a putea obţine monopolul.
China şi-a mărit capacitatea de reciclare a hârtiei de la 22,4 milioane de tone, la sfârşitul lui 2006, la aproape 29,4 milioane de tone, la începutul acestui an. Producţia de hârtie a Lee & Man Paper Corp., unul dintre cei mai mari producători, este colectată tot de China.
Lee & Man Paper Corp. produce anual 3,1 milioane de tone şi se estimează ca, până în 2010, să realizeze 4 milioane de tone. Compania şi-a deschis mai multe oficii de colectare: două în SUA, unul chiar în China, unul în Japonia şi altul în