Chiar dacă, în marea lor majoritate, nu sunt realizate din pietre preţioase sau materiale foarte scumpe, bijuteriile artizanale au acelaşi scop ca şi acestea: să fie purtate şi să stârnească admiraţie. Fie că sunt unicate sau fac parte din ediţii limitate, bijuteriile făcute de mână trebuie să respecte anumite reguli, asta pentru că orice cumpărător se aşteaptă la un nivel înalt de imaginaţie şi de măiestrie, de la creatorul cerceilor, brăţărilor sau lanţurilor. Orice bijuterie făcută de mână trebuie să aibă ceva unic, care să o scoată în evidenţă. Nu e suficient să foloseşti mereu aceleaşi tipare sau, pur şi simplu, să înlănţui nişte pietricele pe un lanţ. Important e să fie original.
O astfel de bijuterie poate presupune alăturarea mai multor materiale şi îmbinarea mai multor tehnici, lucruri care ţin de creativitatea celui care realizează bijuteriile. Poate fi simplă, extravagantă, chic. S-a remarcat, în timp, o evoluţie a bijuteriilor artizanale, atunci când creatorii „împing” tehnicile şi materialele la un alt nivel, explorează posibilităţile inovatoare şi îşi exprimă propria personalitate. Bijuteria trebuie să fie bine finisată, fără colţuri ieşite în afară, fără bucăţele de sârmă care să iasă din material, fără pliuri inexacte.
Piesa trebuie să fie destul de dură, atât în ceea ce priveşte materialele folosite, cât şi tehnica de asamblare, pentru a putea fi purtată. Cei care fac astfel de bijuterii trebuie să aibă grijă şi de greutatea fiecărei piese în parte. Cheiţele de care se prind cerceii trebuie să fie sigure. Dacă sunt pietricele prinse, ca într-o plasă de metal, trebuie să aveţi grijă ca acea plasă să fie netedă, fără să existe riscul să se agaţe de haine. Avantajul bijuteriilor artizanale este că acela care le creează poate ajusta orice mici nereguli, la fiecare etapă de creaţie, astfel încât produsul final să fie perfect. (M.C.)
Ch