Garantarea unor profituri egale cu rata inflaţiei ar putea obliga administratorii să-şi schimbe structura de investiţii. Dacă administratorii de pensii facultative au făcut posibile Garantarea unor profituri egale cu rata inflaţiei ar putea obliga administratorii să-şi schimbe structura de investiţii.
Dacă administratorii de pensii facultative au făcut posibile randamente în medie de 6% în doar şase luni, în 2008 acestea s-ar putea dubla, chiar şi pentru contribuţiile la sistemul privat obligatoriu. Rezultatele sistemului facultativ de pensii vor fi în continuare un etalon pentru contribuabilii la pilonul II (obligatoriu), pentru că portofoliile acestora au atins deja active de peste un milion de euro, nivel la care este posibilă diversificarea investiţiilor.
Problema randamentelor fondurilor de pensii a fost şi va rămâne mereu în atenţia celor care îşi plasează banii în aceste instrumente. Pentru că legea nu permite administratorilor să estimeze profiturile pe care le-ar putea obţine, rămâne întrebarea şi curiozitatea contribuabililor la cât ar putea ajunge acestea. Cum sistemul privat de pensii a fost lansat în ţara noastră abia din luna mai (facultativ) şi din septembrie (obligatoriu), nu există prea mulţi termeni de comparaţie.
Totuşi, dacă aruncăm o scurtă privire asupra fondurilor de pensii facultative, de la prima raportare de contribuţii (la 3 august 2007) până la ultima raportare, din 21 decembrie anul trecut, acestea au avut randamente spre 6% pentru companiile care au intrat pe piaţă încă de la început. Practic, este vorba de doar şase luni, iar pe un an întreg acestea ar fi putut ajunge la aproximativ 12%.
Pe modelul facultativelor, şi la plasamente similare administratorii ar putea ajunge la randamente chiar mai mari de 12% pentru un an de contribuţii pentru pensile obligatorii, deoarece în numai o lună acestea vor avea activ