Şoferii care vor să transporte animale pe un drum mai lung de 65 kilometri sunt obligaţi, începând de sâmbătă, să deţină un certificat de competenţă profesională, eliberat în urma absolvirii unor cursuri de pregătire pentru bunăstarea animalelor.
Circa 150 de persoane au absolvit cursurile de pregătire profesională, însă o singură persoană a venit până acum să-şi ridice certificatul de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), potrivit datelor instituţiei, remise Mediafax.
Ceilalţi şoferi sunt aşteptaţi să vină să le ridice personal sau, în cazul în care o firmă de transport a trimis mai multe persoane la cursuri, un reprezentant poate ridica certificatele pentru toţi şoferii.
Deţinerea unui certificat de competenţă profesională este obligatorie pentru "toţi conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii în scop economic, pe distanţe mai mari de 65 km", se arată într-un ordin al preşedintelui ANSVSA.
Certificatele sunt eliberate de Direcţia generală sanitar-veterinară din cadrul ANSVSA, pe baza unei cereri însoţite de atestatul obţinut la absolvirea cursului.
La cursurile de pregătire profesională şoferii învaţă despre intervalele de hrănire şi adaparea animalelor, durata transportului şi perioadele de repaus, aspecte practice de manipulare a animalelor, impactul conducerii auto asupra bunăstării animalelor transportate şi asupra calităţii cărnii.
Alte teme abordate sunt condiţiile generale pentru transportul de animale, documentaţia de transport, condiţiile care trebuie să fie îndeplinite de mijloacele de transport. Prima zi a cursului este destinată pregătirii, iar în cea de-a doua zi are loc examenul.
Patru sesiuni de cursuri au avut, deja, loc în perioada noiembrie-decembrie a anului trecut. Autoritatea Veterinară pune la dispoziţie tematica de instr