Mandatul Ljubljanei la „cârma” Uniunii Europene a început în forţă, liderii sloveni luând deja poziţie faţă de problematicile spinoase de pe ordinea de zi a „Celor 27”. Premierul Janez Jansa a lăsat de înţeles că preşedinţia slovenă va aborda cu mare prudenţă mai ales rezolvarea dosarului Kosovo, cu toate că „independenţa provinciei pare inevitabilă”. Este de punctat însă faptul că prim-ministrul sloven a ţinut să sublinieze că problema Kosovo ar putea să se rezolve până la sfârşitul lunii iunie, în condiţiile în care Europa va reuşi să vorbească pe o singură voce pe această temă, relatează AFP.
Eforturile preşedinţiei slovene de a calma temerile unor state precum România, Grecia, Slovacia sau Cipru cu privire la crearea unui precedent periculos prin sprijinirea unui stat kosovar sunt, pe de altă parte, îngreunate şi de divergenţele pe această temă care există pe scena politică din state europene care, în mod oficial, ar recunoaşte fără probleme independenţa provinciei.
Acesta este şi cazul Germaniei, care intenţionează să recunoască provincia Kosovo. În această situaţie, s-ar putea declanşa o dezbatere pe tema participării ţării la misiunea UE din această regiune, căci Parlamentul german nu este de aceeaşi părere.
Acord de împărţire a puterii
Într-o evoluţie paralelă, premierul desemnat al provinciei Hashim Thaci a încheiat luni un acord pentru formarea coaliţiei guvernamentale cu Liga Democratică a Kosovo (LDK), după mai multe săptămâni de dispută privind distribuirea posturilor de ministru, calmând apele de pe scena politică de la Priştina. (M.T.)
Mandatul Ljubljanei la „cârma” Uniunii Europene a început în forţă, liderii sloveni luând deja poziţie faţă de problematicile spinoase de pe ordinea de zi a „Celor 27”. Premierul Janez Jansa a lăsat de înţeles că preşedinţia slovenă va aborda cu mare prudenţă mai ales rezolvarea dosarului Ko