» Confruntarea dintre liderii principalelor confederatii sindicale si reprezentantii Guvernului, arbitrata de presedintele Traian Basescu, s-a lasat cu scor alb: urmeaza alte 30 de zile de negocieri si consultari.
» Sindicalistii au criticat fondul de pensii si s-au aratat nemultumiti ca din scaderea contributiilor la bugetul de asigurari sociale au de castigat doar angajatorii. Pentru Guvern, intalnirea a fost inutila: revendicarile au fost fie deja rezolvate, fie uitate de sindicalisti.
Nemultumirile sindicatelor in legatura cu legea bugetului de stat pe 2008 si cu cea a bugetului de asigurari sociale nu si-au gasit o rezolvare concreta la Palatul Cotroceni, unde liderii sindicali s-au intalnit cu reprezentantii Guvernului, sub arbitraj prezidential. Inainte de inceperea discutiilor, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a recunoscut pentru Radio Romania Actualitati ca exista inca o stare de conflict intre cele doua tabere: "Un guvern nu trebuie sa faca numai politici populiste, pentru alegeri. Noi constatam ca actualul guvern, pe ideea ca va pleca de-a lungul acestui an, intrucat isi va termina mandatul (...), angajeaza viitorul Romaniei si al angajatilor pana in 2015 si 2020, ceea ce ni se pare imoral si inacceptabil".
Au existat mai multe puncte fierbinti ale discutiei de la Cotroceni. Functionarea sistemului de pensii ar putea incepe sa scartaie in urmatorii ani, potrivit lui Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS), pentru ca bugetul pe 2008 il pune "in pericol", dar si pentru ca nu sunt luate in calcul efectele viitoare ale introducerii sistemului obligatoriu de pensii private, conform altor lideri sindicali. O alta problema a fost reducerea contributiilor la bugetul asigurarilor sociale (CAS), care se aplica doar angajatorilor, nu si angajatilor. Astfel, salariatii nu ar avea nici un avantaj (nici fiscal