Persoanele care beau cantităţi moderate de alcool, fac sport, renunţă la fumat şi mănâncă zilnic cinci porţii de legume şi fructe trăiesc, în medie, cu 14 ani mai mult decât cei care nu respectă nici unul dintre aceste obiceiuri sănătoase, arată un studiu britanic. Adoptarea acestor obiceiuri în stilul de viaţă a mai constituit subiectul altor studii, descoperindu-se efectele benefice, dar în această cercetare a urmărit impactul combinat al acestora. „Rezultatele vin în sprijinul ideii că schimbările, chiar şi cele mai mici, în stilul de viaţă pot face diferenţa”, susţin autorii studiului.
Micile schimbări ale stilului de viaţă fac diferenţa
În perioada 1993-1997, cercetătorii au chestionat 20.000 de bărbaţi şi femei din Marea Britanie în legătură cu stilul lor de viaţă. În acelaşi timp, oamenii de ştiinţă le-au măsurat acestora nivelul de vitamina C din organism, un indicator al consumului de legume şi fructe.
Cercetătorii au dat voluntarilor, cu vârste cuprinse între 45 şi 79 de ani, câte o notă - de la 0 la 4 - acordând un punct pentru fiecare obicei sănătos din cele patru menţionate. După ce au luat în calcul factorii de risc de deces, precum vârsta, cercetătorii şi-au dat seama că persoanele care primiseră nota 0 prezentau de patru ori mai multe riscuri de a deceda, mai ales din cauza unor maladii cardiace, faţă de persoanele care primiseră nota 4. Cercetătorii, care au monitorizat decesele până în 2006, au mai spus că o persoană cu nota 0 are aceleaşi probabilităţi de a muri ca o persoană care a primit nota 4, dar care este cu 14 ani mai în vârstă.
Renunţarea la fumat are cel mai mare beneficiu asupra speranţei de viaţă
Cel mai mare beneficiu este renunţarea la fumat, o schimbare care a dus la îmbunătăţirea cu 80% a stării de sănătate, potrivit cercetătorilor. În top urmează consumul zilnic de legume şi fructe. Consumul moderat de