Presedintele Basescu a semnat marti decretul pentru supunerea spre ratificare de catre Parlament a Tratatului de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeana si a Tratatului de instituire a Comunitatii Europene, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Ceremonia de semnare a tratatului a avut loc pe 13 decembrie 2007, la Lisabona, capitala Portugaliei, care detinea in acel moment presedintia UE. Dupa semnare, partea romana si-a exprimat intentia de a fi printre primele tari care ratifica documentul.
Tratatul reia practic substanta si prevederile fostului tratat constitutional, a carui procedura de ratificare a inghetat dupa ce a fost respins prin referendum de Franta si Olanda. Semnarea documentului de la Lisabona, apreciat drept un moment istoric de catre liderii UE, finalizeaza procesul de reforma al tratatelor Uniunii demarat in 2001 si care urmarea elaborarea unui tratat cuprinzator pentru Europa.
Prin Tratat, se extind competentele Parlamentului European, dar creste si rolul celor nationale, se instituie o politica externa si de securitate comune, sunt cateva din efectele asumarii Tratatului de reforma.
Una din cele mai importante schimbari este eliminarea principiului consensului in adoptarea deciziilor in favoarea votului cu dubla majoritate. Incepand cu 2014 sau cel mai tarziu cu 2017 intra in functiune votul cu dubla majoritate, care inseamna ca 55% dintre statele membre, dar care reprezinta 60% din populatia UE pot lua decizii referitoare la toti.
Tot din 2014, Comisia Europeana va functiona cu doar 2/3 reprezentare a statelor, adica mai precis, doar 2/3 din state vor avea prin rotatie comisari. UE va avea un presedinte pentru un mandat de doi ani si jumatate ce poate fi prelungit inca o data.
La nivelul UE vor exista competente exclusive ale Uniun