Potrivit ziarului Cotidianul prin acesta decizie Banca centrala incerca sa mentina tinta de inflatie, dar si sa intareasca Leul, considera Gandul. Principala consecinta ar putea fi majorarea dobanzilor pentru creditele in lei, sustine Evenimentul Zilei. BNR ar mai putea majora inca odata dobanda in luna februarie, afirma Business Standard. BNR plateste in acest moment cea mai mare dobanda din UE, cu toate ca nu are cea mai mare inflatie, scrie Romania Libera.
BNR hotarita sa atinga tinta de inflatie
Banca Nationala da practic un semnal ca este hotarita sa ia toate masurile pentru a apara tinta de inflatie pe care, mai ales din considerente de credibilitate, nu isi mai permite sa o rateze si anul acesta. In lipsa unor politici guvernamentale adecvate, scaderea inflatiei se va produce pe seama incercarilor de diminuare a consumului sau mai clar prin scumpirea creditarii.
„BNR ar putea majora cu inca 0,25 sau cu 0,5% dobinda de politica monetara pe 4 februarie 2008“, mai spune Anghel. „In locul urcarii ratei dobinzii in doua etape, ar fi fost mai logica o majorare a dobinzii cu 0,75%, dintr-o data, in urma sedintei de luni“, spune si presedintele firmei de consultanta CFA, Dragos Cabat
Cotidianul
Aprecierea Leului
Printre consecinţele majorării dobânzii de politică monetară, analiştii au amintit şi de o posibilă apreciere a leului. Cât priveşte şansele ca majorarea cu 0,5% a dobânzii de politică monetară să-şi atingă scopul, şi anume acela de a ţine în frâu inflaţia, unii analişti sunt sceptici, deşi consideră că Banca Centrală trebuia să se folosească de această „pârghie legală” pentru a întări politica monetară.
„Nu sunt convins că decizia va avea efecte din acest punct de vedere. Acum intră în acţiune şi preţurile administrate, să nu uităm nici de preţul barilului de petrol care se estimea