Mai multe organizatii ale societatii civile din Romania cer autoritatilor ca legea privind pensiile private obligatorii sa prevada un randament minim anual garantat al pensiilor din pilonul II, egal cu rata anuala a inflatiei. Reprezentantii acestor organizatii sustin ca in lipsa raportarii la inflatie, valoarea reala a contributiei la fondurile de pensii private va fi afectata negativ si ca romanii vor iesi in pierdere. Acoperirea acestei garantii ar urma sa cada in sarcina administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii, statul fiind doar garantul de ultima instanta.
Articolul pe scurt: 1. Mai multe ONG-uri cer autoritatilor romane schimbarea legii privind pensiile private obligatorii, astfel incat sa fie asigurat un randament minim anual al pensiilor din pilonul II, egal cu rata anuala a inflatiei. 2. Fostul ministru de Finante, Ionut Popescu, spune ca legea nu ar trebui modificata 3. Administratorii de fonduri de pensii private sustin ca propunerea nu este in interesul participantilor la sistemul de pensii private obligatorii 4. Arbitrul pietei de pensii private anunta ca in Parlament este deja initiat un proiect pe aceasta tema
Cateva organizatii ale societatii civile, respectiv Grupul de Economie Aplicata (GEA), Societatea Academica din Romania (SAR), Academia de Advocacy, Confederatia Patronala a Industriilor, Serviciilor si Comertului (CPSCI), Blocul National Sindical (BNS) si CNS Cartel Alfa au anuntat miercuri ca au trimis o scrisoare deschisa catre autoritatile romane (Presedintie, Guvern, Parlament, BNR si CSSPP) in care propun introducerea unui randament minim anual garantat al pensiilor private obligatorii (pilonul II), egal cu rata anuala a inflatiei. Acoperirea acestei garantii trebuie sa cada in sarcina administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii, statul fiind doar garantul de ultima instanta.
@N_