Vi s-a întâmplat vreodată să simţiţi un gol în stomac, atunci când aţi luat cuvântul în faţa unei mulţimi, sau că vă fuge pământul de sub picioare, atunci când aţi invitat o fată în oraş? De vină a fost tracul. Pentru ca astfel de întâmplări să nu se mai repete, Editura Trei vă oferă o carte apărută în colecţia „Psihologie practică”. „Cum să ne eliberăm de trac” este un ghid practic, semnat de doi specialişti în terapii cognitive şi comportamentale, psihiatrii Laurent Chneiweiss şi Eric Tanneau.
Autorii spun că tracul este ceva normal. El intervine atunci când se iveşte şi întrebarea „Oare mă voi descurca?”. Teama de a nu reuşi este principalul motiv ce stă la baza emoţiilor, pe care le trăiesc oamenii, în diferite situaţii. În doze mici, tracul are şi beneficii, însă atunci când el atinge cote ridicate se poate transforma într-un adevărat handicap. Cartea oferă cititorului instrumente eficiente de atenuare a tracului şi de dobândire a unui control mai bun asupra propriei persoane.
„Ajungând să vă stăpâniţi tracul, veţi putea face mai mult decât să înfruntaţi situaţiile pe care le evitaţi. Noua eficienţă personală vă va da un sentiment al reuşitei şi, în cele din urmă, mai multă încredere în dumneavoastră”, ne asigură autorii în introducerea cărţii. Pe lângă indicaţiile desprinse din abordările cognitive şi comportamentale, cei doi psihiatri amintesc şi de mijloacele medicamentoase, ce pot fi de ajutor în cazul persoanelor care suferă de trac. Cu puţin ajutor din partea terapeuţilor, înaintea unui examen oral, un student eminent va scăpa de temerea că nu se va descurca în faţa profesorului, chiar dacă ştie răspunsurile la toate întrebările. (R. N.)
Vi s-a întâmplat vreodată să simţiţi un gol în stomac, atunci când aţi luat cuvântul în faţa unei mulţimi, sau că vă fuge pământul de sub picioare, atunci când aţi invitat o fată în oraş? De vină a f