Spitalele au rămas şi de sărbători singurele instituţii care şi-au deschis uşile pentru săraci. Mărinimia cadrelor medicale de la Spitalul de Urgenţă Craiova a salvat viaţile a cinci oameni, care altfel ar fi murit îngheţaţi sau de foame.În lipsa unor adăposturi sociale care ar trebui să fie înfiinţate de primării, oamenii săraci ajung la spitale, unde sunt cazaţi şi îngrijiţi ca la azil de personalul medical. Numai în primele zile ale acestui an, la Spitalul de Urgenţă Craiova au ajuns cinci astfel de cazuri sociale. Săracii sunt ţinuţi în Unitatea de Primiri Urgenţe, în saloane în care ar trebui să fie cazaţi bolnavii, şi trăiesc din mila cadrelor medicale, în bugetul spitalului nefiind cuprinse sume de bani decât pentru cazurile medicale.
Caz social de la Severin Mihail Vasile, de 53 de ani, din Drobeta Turnu Severin, a ajuns pe 2 ianuarie la Spitalul de Urgenţă Craiova, după ce a fost găsit pe stradă în comă alcoolică. A fost tratat în Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) şi acum ar trebui să meargă acasă, dar nu are acte, este incoerent şi se pare că nu are nici locuinţă. Asistentul social al UPU şi directorul de îngrijiri spun că încearcă de câteva zile să-i găsească măcar rudele, dar că, deocamdată, căutările nu avansează din cauza lentorii cu care reacţionează autorităţile locale. „Am anunţat Primăria Turnu Severin de acest caz, dar a dua zi următoare uitaseră deja şi le-am dat din nou informaţiile. Va trebui să le trimitem o adresă oficială şi să aşteptăm un răspuns, timp în care cazul social va rămâne la noi“, a spus Mariana Trică, directorul de îngrijiri al Spitalului de Urgenţă Craiova.
La 86 de ani, locuia cu şobolanii De aceeaşi lentoare dau dovadă şi autorităţile locale din judeţul Dolj. Floarea Chilom, de 86 de ani, stă de cinci zile în urgenţă. Bătrâna petrecuse Crăciunul şi Revelionul singură într-o casă insalubră, friguroasă şi plină d