Foştii grăniceri se reprofilează acum pe urmărirea infractorilor. Imigranţii ilegali "au luat cu asalt" spaţiul Uniunii Europene, după ce spaţiul Schengen s-a extins, anul trecut, în Foştii grăniceri se reprofilează acum pe urmărirea infractorilor.
Imigranţii ilegali "au luat cu asalt" spaţiul Uniunii Europene, după ce spaţiul Schengen s-a extins, anul trecut, în 21 decembrie, de la 15 la 24 de state.
După euforia şi focurile de artificii care au însoţit desfiinţarea controalelor vamale în interiorul Uniunii, primele zile ale anului 2008 au venit cu o problemă la care se pare că mulţi nu s-au gândit: creşterea imigraţiei ilegale. Cel mai afectat stat este Austria.
După implementarea noului sistem, numărul imigranţilor s-a dublat în Austria, care are graniţe cu patru ţări nou-intrate în Schengen: Cehia, Slovacia, Ungaria şi Slovenia. Tabăra de refugiaţi de la Traiskirchen găzduieşte în prezent 700 de imigranţi, faţă de 300 la începutul lunii decembrie. "Guvernul a organizat petreceri pentru a sărbători extinderea spaţiului Schengen, dar nu a analizat problema securităţii", a declarat primarul din localitate.
În timp ce ministrul austriac de interne, Günther Platter, a promis că imigranţii ilegali vor fi trimişi înapoi, mai mulţi politicieni au cerut reinstaurarea controalelor la graniţă, pentru a nu transforma Austria "într-un El Dorado pentru solicitanţii de azil". Pe de altă parte, "grănicerii rămaşi fără ocupaţie" efectuează mai multe controale interne, în special în gări şi cartiere mărginaşe. Ei au primit prerogative noi, care le permit să urmărească hoţi şi alţi infractori.
Cecenii se îndreaptă spre UE
Şi poliţia germană, care s-a opus deschiderii frontierelor, a raportat o creştere semnificativă a numărului de imigranţi care pătrund ilegal pe teritoriul său. Cei mai mulţi provin din spaţiul ex-sovietic, m