Mai tineti minte musculita de otet? Am invatat cu totii despre ea in gimnaziu si ne-am amuzat de numele sau. Aceasta insecta minuscula are foarte multe dintre gene asemanatoare cu ale omului. Tocmai de aceea, de 100 de ani este folosita in cercetarile genetice. Chiar si in Romania, unde specialistii de la singurul institut de genetica din tara au reusit cateva premiere mondiale in studiul, pe acest "cobai", al cancerului de colon, de pancreas sau de intestin.
institutul de genetica are doar sase ani, functioneaza in cadrul Facultatii de Biologie a Universitatii Bucuresti si, pe langa succesele cu Drosophila melanogaster – denumirea stiintifica a musculitei de otet –, a inceput si realizarea unei harti genetice a populatiei Romaniei pentru mai multe boli ereditare, cum ar fi betatalasemie, diabet sau leucemie. Iar o parte dintre cercetatorii care lucreaza aici colaboreaza cu spitalele din Bucuresti pentru diagnosticarea cu precizie genetica a cauzelor unor boli grave. Toate acestea desi, din lipsa de spatiu, unul dintre laboratoare a fost amenajat sub o scara.
Mentalitatile comuniste inca afecteaza genetica romaneasca
Desi peste tot in lume genetica este finantata cu zeci de milioane de dolari, in Romania cercetatorii fac mari eforturi sa convinga autoritatile sa le distribuie cateva miliarde de lei vechi. Mentalitatile de tip comunist afecteaza inca genetica romaneasca, un domeniu care a pierdut zeci de ani in comparatie cu ceea se intampla deja in Vest. Aceasta deoarece, pana in 1989, a fost privita ca o stiinta burgheza, capitalista si, prin urmare, a fost interzisa. "Studii pe Drosophila melanogaster s-au facut in Romania inca dinaintea celui de-al doilea razboi mondial. si chiar in timpul conflagratiei. Ulterior, s-au stopat, pentru ca in tot blocul estic genetica, in general, dar mai ales modelul Drosophila au intrat in dizgrati