In urma presiunilor exercitate de Statele Unite, presedintele kenyan Mwai Kibaki si rivalul sau Raila Odinga, seful opozitiei din aceasta tara, au cazut de acord sa negocieze si sa faca mai multe concesii pentru a pune capat disputei sangeroase care a urmat alegerilor prezidentiale din 27 decembrie 2007, informeaza Associated Press.
Potrivit opozitiei, in ultimele doua saptamani aproape 1.000 de oameni au fost ucisi in confruntarile dintre cele doua tabere politice, care sunt provocate in cea mai mare parte de rivalitatile dintre triburi. Conform surselor guvernamentale, in tulburarile care au urmat alegerilor au murit 500 de persoane.
Seful negociatorilor americani a declarat ca disputa puternica referitoare la falsificarea alegerilor a fost provocata de faptul ca ambele parti par implicate in fraudarea scrutinului.
La alegerile din 27 decembrie, presedintele Mwai Kibaki a castigat la o diferenta foarte mica un nou mandat de cinci ani.
"Da, au fost aranjate", a declarat luni pentru AP negociatorul american Jendayi Frazer, care s-a intalnit la Nairobi in ultimele trei zile atat cu Mwai Kibaki si Raila Odinga.
"Adica vreau sa spun ca au fost probleme in cadrul procesului de numarare a voturilor", a precizat acesta.
"Ambele parti ar fi putut fi implicate", a explicat doamna Frazer care a spus ca nu vrea sa-i invinovateasca nici pe Kibaki, nici pe Odinga.
Presedintele Comisiei Electorale din Kenya, Samuel Kivuiti, a recunoscut la randul sau ca nu este sigur ca presedintele Kibaki a castigat in realitate alegerile. Kivuiti a mai precizat ca victoria lui Kibaki este cea mai stransa din toata istoria Kenyei.
Ambele parti si-au inmuiat tonurile dupa interventia Statelor Unite. Kenya este o tara foarte importanta in lupta antiterorista, care a predat zeci de suspecti de terorism c