Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Bogdan Gabudeanu, nu este extrem de optimist atunci cand vine vorba despre independenta energetica a Romaniei, dar ne asigura ca rezervele – multe sau putine, mai exact cate sunt – vor fi bine gestionate.
In ceea ce priveste legatura dintre standardul de viata al romanilor si cresterile de pret la energie, petrol sau gaze, Bogdan Gabudeanu este convins ca "jocul de preturi care conteaza e cel extern".
"Romania nu are cum sa influenteze jocul international de preturi. Conjunctura interna depinde de stabilitatea preturilor, nu de neprevazutul unei situatii in care, de exemplu, Gazprom anunta o majorare de 30-40%, caz in care ar avea loc dezechilibre interne economice", spune, resemnat, presedintele ANRM.
Romania este categoric dependenta de tot ce inseamna import de petrol si gaze naturale.
"Dependenta noastra de aceste elemente externe este totala. Putem influenta pana la un punct Transgazul, dar nu si gazul importat", conchide Gabudeanu. Cat priveste productia petroliera, Romania a atins varful in 1976 (14,7 milioane de tone), astazi avand o productie in declin, de circa 5 milioane de tone in 2006.
Romania este considerata zona de productie petroliera cea mai veche din lume. Petrolul romanesc a avut un rol vital in istoria celui de-al doilea razboi mondial in sustinerea armatei germane. De atunci si pana astazi, aproape totul s-a schimbat. Rezervele de petrol sunt pe sfarsite, iar independenta energetica a Romaniei ramane un vis. Din cauza cresterii pretului la combustibili, optiunile romanesti sunt dirijate spre carbune si energie nucleara (electrica), dar si spre modernizarea capacitatilor invechite.
Pentru 2008, analistii economici, dar nu numai ei, dau ca sigura listarea la Bursa a Nuclearelectrica. Mai putin probabi