Anul 2008 este unul al tuturor primejdiilor si inceputul posibil al unei serii de evenimente grave in lumea intreaga. S-a atras atentia ca este un an electoral, in care vor aparea noi figuri la conducerea Rusiei (in primavara), a Statelor Unite (unde alegerile vor avea loc in noiembrie). Importanta acestor alegeri este exagerata de comentatori: marile puteri au politica lor, iar continuitatea va continua sa existe in deciziile de natura politico-strategica.
Ceea ce va fi de temut s-a petrecut deja. Ramane doar sa traim consecintele unor decizii politice care s-au luat, dar nu si-au desfasurat inca efectele. Cel mai indeaproape, fiindca se petrece in vecinatatea granitelor noastre, ne priveste decizia USA si UE de a sprijini proclamarea independentei provinciei Kosovo. Aceasta decizie, cu care Romania nu e de acord (facand opinie separata in cadrul UE, fara sa fie, de altfel, singura), este o cutie a Pandorei, lasand usa deschisa unei multimi de revendicari si tot atator conflicte potentiale, pana in momentul de fata "inghetate", dar care, de acum incolo, risca sa se aprinda. Cele mai multe privesc spatiul rusesc si postsovietic (vezi articolul lui Carol Harsan din "Romania libera" de luni, 7 ianuarie). Rusia dezaproba aceasta decizie, si are dreptate din punctul ei de vedere. si mai aproape de noi, separatismul transnistrean va gasi argumente suplimentare. De data asta exemplul Kosovo s-ar putea arsta favorabil influentei rusesti in aceasta zona a lumii.
Un alt potential conflictual major, mult mai primejdios, se gaseste in Iran. Aceasta tara poate sa scape de sub control. Decizia Iranului de a continua procedurile tehnice pentru a imbogati uraniul (care, la termen, ar duce la obtinerea armei nucleare) este de o extrema gravitate. SUA par decise sa nu suporte o astfel de escaladare a proliferarii nucleare, care ar duce la accentuarea tensiu