Aproape 80% din populaţia adultă suferă de această afecţiune. Sursa: Hepta
Milioane de români suferă de sinuzită. Medicii ORL-işti apreciază că a crescut numărul cazurilor, pe fondul răcelilor, gripelor şi infecţiilor respiratorii care sunt mai frecvente, dar şi în urma poluării aerului. Infecţiile dentare, care apar din cauza netratării cariilor, pot determina, de asemena, sinuzită.
Poluarea şi mizeria,factori favorizanţi
Potrivit specialiştilor, aproximativ 80% din populaţia adultă şi 35% dintre adolescenţi au sinuzită, sub diferite forme. „Dacă acum 20 de ani, sinuzita la tineri de 16-17 ani era o raritate, acum sunt foarte mulţi adolescenţi care calcă pragul cabinetului din cauza acestei afecţiuni. Am tratat inclusiv un pacientcopil, în vârstă de 3 ani“, spune medicul ORL-ist Elena Lăţcan, de la Centrul de Diagnostic şi Tratament Dorobanţi.
Pe lista factorilor favorizanţi, specialistul trece poluarea, mizeria de pe străzi, care duce la înmulţirea microbilor, dar şi sezonul rece, caracterizat de o circulaţie intensă a virusurilor. „Şi, bineînţeles, defectele anatomice, cum sunt polipii şi deviaţia de sept“, precizează medicul specialist.
Dureri de capşi somn neodihnitor
Sinuzita se agravează în special în sezonul rece şi este asociată cu dureri de cap, de urechi şi somn neodihnitor. „Este bine să fie diagnosticată din timp“, sugerează medicul Elena Lăţcan.
Astfel, dacă vă confruntaţi cu o gripă sau cu o răceală care nu trece, iar secreţiile nazale sunt abundente şi vâscoase, este mai mult ca sigur că aveţi sinuzită. „Controlaţi-vă, de asemenea, sensibilitatea feţei. Dacă vă doare când vă apăsaţi de-o parte şi de alta, mergeţi la medic. Alte semne sunt durerile în gât, tusea uscată şi amigdalita“, specifică medicul Elena Lăţacan.
În aceste condiţii, este indica