Deprecierile cotaţiilor ar putea spori şi în acest an rândurile companiilor cu performanţe slabe. Cum se vor descurca cele mai neperformante companii ale anului 2007 în anul bursier care Deprecierile cotaţiilor ar putea spori şi în acest an rândurile companiilor cu performanţe slabe.
Cum se vor descurca cele mai neperformante companii ale anului 2007 în anul bursier care tocmai a început? După ce au dezamăgit investitorii, cu deprecieri ale cotaţiilor de peste 20%, pentru societăţi precum Electroaparataj, Altur, Petrol Export-Import nu se anunţă un an deloc uşor. Cu atât mai mult cu cât evoluţia de ansamblu a pieţei nu mai poate susţine sau impulsiona, în virtutea inerţiei, traseul emitenţilor mai puţin atractivi.
În topul acţiunilor cu cele mai slabe performanţe la Categoria a II-a a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) în ceea ce priveşte evoluţia cursului s-au "remarcat", anul trecut, Petrol Export Import (PEI), cu o scădere de 38,7%, urmată de Zentiva (SCD), cu o depreciere de 28,66%, şi de Altur (ALT) - cu 22,7%. La prima Categorie, au dezamăgit acţiunile Petrom (SNP), cu o coborâre de 9,38%, şi cele ale Turbomecanica (TBM) - cu un minus de 8,64%.
Cea mai puternică scădere a anului a aparţinut, însă, producătorului de rulmenţi Rulmentul Braşov (RBR), cu până la -79,88%, fapt care a determinat retragerea titlurilor de la Categoria a II-a la necotate. Un alt exemplu privind consecinţele performanţelor slabe înregistrate în ultimul an bursier este şi cel al titlurilor UCM Reşiţa (UCM), retrogradate de la Categoria a II-a la Categoria a III-a de tranzacţionare pe 19 noiembrie 2007 şi excluse din calculul indicelui BET-Compozit.
"Titlurile UCM se situează, de asemenea, pe locul II în clasamentul celor mai puţin lichide societăţi din 2007, cu numai 238.519 de acţiuni transferate, ceea ce înseamnă 0,53% din capitalul social al companiei"