Lecţia economică a ninsorii de săptămâna trecută nu este cea a costului curăţirii zăpezii, ci a costului rezultat din statul pe dreapta – în ultimii 18 ani. Craig Barrett, preşedintele Consiliului de administraţie al companiei Intel, spune de câţiva ani că îşi va muta compania în altă parte dacă sistemul de educaţie american nu se îmbunătăţeşte. Bill Gates bate apropouri în acelaşi sens, ca să priceapă Congresul american gravitatea problemei şi să in
Lecţia economică a ninsorii de săptămâna trecută nu este cea a costului curăţirii zăpezii, ci a costului rezultat din statul pe dreapta – în ultimii 18 ani.
Craig Barrett, preşedintele Consiliului de administraţie al companiei Intel, spune de câţiva ani că îşi va muta compania în altă parte dacă sistemul de educaţie american nu se îmbunătăţeşte. Bill Gates bate apropouri în acelaşi sens, ca să priceapă Congresul american gravitatea problemei şi să investească mai mult în educaţie.
Avertismente de acest gen constituie un efort de lobby al sectorului privat pentru a promova o anumită idee, pentru a evita cheltuieli mari şi, în final, pentru a asigura profitabilitatea pe termen lung a unor companii. Deşi întâmplarea face ca obiectivul acestei campanii de lobby să aibă şi beneficii publice, ea este, înainte de toate, un efort „egoist“ al unor companii. Un efort care, uneori, poate fi benefic şi interesului public.
Astfel de campanii au lipsit aproape cu desăvârşire din România, unde firmele curtau Guvernul fie pentru o restructurare de dări, fie pentru favoruri care, de cele mai multe ori, erau departe de a servi interesul public. Oportunitatea haosului provocat de ninsoarea de săptămâna trecută este de a contura cât de inacceptabilă a devenit pentru economie starea infrastructurii. Se poate demonstra relativ uşor câte mi