Evolutia inflatiei si a deficitului extern tinde sa devina factor major de risc in contextul turbulentelor internationale, crede Patrick Gelin.
Anul 2008 va fi dominat de incertitudini, o sursa majora de semne de intrebare fiind mediul extern, care poate antrena socuri pe o piata interna deja vulnerabila, asa ca oamenii de afaceri vor fi mai prudenti, anticipeaza Patrick Gelin, presedintele BRD-SocGen.
"Vad mai multe semne de intrebare decat certitudini pentru 2008. In constructia bugetului noi ne situam pe ipoteza optimista a evolutiei Romaniei, insa programul de investitii va depinde de schimbarile de conjunctura: daca vedem inrautatiri semnificative, suntem gata sa-l incetinim", a declarat Gelin pentru ZF.
El spune ca oricum BRD nu va duce o politica de cota de piata, obiectivul celei de-a doua mari banci de pe piata dupa active fiind sa avanseze "in conditiile unui risc corect evaluat".
Comportamentul pietelor internationale ridica primul mare semn de intrebare pentru Gelin.
"Nimeni nu poate sti ce se va intampla in continuare. Deocamdata, singurul efect asupra pietei interne a fost cresterea cu un punct a spread-ului la finantarea din afara, ceea ce arata ca si Romania a fost contaminata. Efectele sunt in prezent limitate, insa nu stiu ce alte consecinte vor urma."
Cat priveste situatia economica a Romaniei, Gelin considera ca principalele incertitudini sunt legate de evolutia inflatiei si a deficitului extern, care tind sa devina factori majori de risc in contextul turbulentelor internationale.
Scenariul cel mai pesimist luat in discutie de seful BRD ar fi deprecierea puternica a leului ca efect de contaminare cu o eventuala criza pe pietele financiare externe. "In conditiile in care circa 50% din activele bancare sunt in euro, o depreciere brutala a leului poate avea consecinte asupra capacitatii de ramburs