Fumatul, alimentaţia nesănătoasă şi stilul de viaţă haotic determină apariţia leziunilor arteriale, evidenţiate prin coronarografie. Stresul, alimentaţia bogată în grăsimi şi fumatul Fumatul, alimentaţia nesănătoasă şi stilul de viaţă haotic determină apariţia leziunilor arteriale, evidenţiate prin coronarografie.
Stresul, alimentaţia bogată în grăsimi şi fumatul sunt doar câţiva factori care ne îmbolnăvesc inima. Statisticile arată că, anual, 350.000 de români sunt diagnosticaţi cu afecţiuni cardiace. Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că aceste suferinţe apar tot mai des la persoanele sub 40 de ani, din cauza stilului de viaţă haotic.
Nu puţine sunt persoanele care ignoră disconfortul sau durerile apărute în zona inimii. Medicii spun că apariţia acestor crize de angină pectorală are la bază îngustarea arterelor inimii, situaţie întâlnită mai des la fumători, diabetici, persoane supraponderale sau cu un nivel crescut al colesterolului.
Coronarografia, denumită şi "radiografie a arterelor", este în prezent metoda standard de diagnostic a îngustării (stenoză) arterei sau a întreruperii refluxului coronarian, aşa cum se întâmplă în cazul persoanelor afectate de cardiopatie ischemică sau infarct miocardic.
În România, coronarografia a rămas de 30 de ani singura metodă de explorare a sănătăţii arterelor. 5.000 de intervenţii în 2007 la "C.C. Iliescu" Potrivit directorului medical al Institutului "C. C. Iliescu", dr. Şerban Bubenek, la nivelul instituţiei au fost efectuate anul trecut 5.000 de coronarografii. În urma acestora, 1.000 de pacienţi au beneficiat de stenturi.
"Restul pacienţilor fie nu aveau leziuni la nivelul arterelor, fie leziunile existente au impus îndrumarea bolnavilor către serviciul de cardiologie intervenţională", ne-a declarat dr. Şerban Bubenek. Medicul ne-a spus că riscurile unei coronaro