Grupurile din sectorul generării de energie se confruntă cu două dificultăţi insurmontabile: obţinerea finanţării pentru a se alinia normelor de protecţie a mediului şi pierderile cauzate de costurile prea ridicate. „2008 trebuie să fie anul privatizării în sectorul energetic“, susţine ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian. Lucru perfect adevărat, rămâne doar să se mai şi întâmple. Şi anul 2007 debutase cu declaraţii de bune inten
Grupurile din sectorul generării de energie se confruntă cu două dificultăţi insurmontabile: obţinerea finanţării pentru a se alinia normelor de protecţie a mediului şi pierderile cauzate de costurile prea ridicate.
„2008 trebuie să fie anul privatizării în sectorul energetic“, susţine ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian. Lucru perfect adevărat, rămâne doar să se mai şi întâmple.
Şi anul 2007 debutase cu declaraţii de bune intenţii ale autorităţilor în privinţa începerii privatizării în sectorul generării de energie. Dar, după câteva declaraţii ale decidenţilor privind necesitatea urgentării procesului, avântul privatizării s-a topit, pentru a face loc altor priorităţi: strategia energetică, compania naţională integrată.
Anul trecut s-a încheiat, astfel, fără a marca vreun progres semnificativ în materie. Ba mai mult, situaţia este acum şi mai încurcată, pentru că nu se ştie care unităţi din sectorul producţiei de energie vor fi privatizate, atâta timp cât nu s-a stabilit care vor face parte din compania naţională. De fapt, nu este destul de clar nici dacă va lua naştere aşa-zisul „campion naţional“, care ar urma să includă unităţi termo, hidro, nucleare şi cele trei distribuţii de energie rămase în proprietatea statului. În acest an, când intervine şi presiunea electorală, este cu atât mai greu de crezut