România a solicitat anularea deciziei Comisiei Europene de a reduce cu 20 la sută cotele de emisii de CO2, deoarece "decizia nu este sustenabilă" şi ar putea afecta, prin creşterea costurilor,
România a solicitat anularea deciziei Comisiei Europene de a reduce cu 20 la sută cotele de emisii de CO2, deoarece "decizia nu este sustenabilă" şi ar putea afecta, prin creşterea costurilor, investiţiile de mediu pe care producătorii industriali sunt obligaţi să le efectueze.
Departamentul de Afaceri Europene din cadrul guvernului a trimis, în 21 decembrie 2007, plângerea către Curtea Europeană de Justiţie. România a primit deja confirmarea că a fost înregistrată. "Forul european va da, în maxim trei luni, un prim termen în acest proces, dar o decizie finală nu se va lua mai devreme de un an", a spus ministrul Attila Korodi citat de Green-report.
"Cel mai mult va avea de suferit industria energetică, unde costurile vor creşte simţitor. Vor avea de suferit şi industria cimentului, a sticlei şi a hârtiei. Ne temem că producătorii privaţi vor lua decizia de a-şi muta capacităţile industriale în afara României, deoarece pieţe ca Ucraina ar deveni mai atractive", a subliniat Korodi. Ministrul consideră că decizia Comisiei Europene trebuie aplicată în mod egal pentru fiecare dintre sectoarele industriale.
Decizia privind cotele de poluare se află în prezent în dezbatere la o comisie mixtă formată din specialişti de la mai multe ministere. "Sperăm ca săptămâna viitoare guvernul să ia decizia finală privind diminuarea cotelor de poluare. Ministerul Mediului a propus ca reducerea cotelor de dioxid de carbon să fie la fel pentru fiecare sector poluant", a declarat Korodi.
Oficialul speră că demersul României, primul de acest fel, nu va afecta deciziile CE legate de taxa de primă înmatriculare. (Andreea Ofiţeru)