Operatorii de cablu din România vor retransmite obligatoriu, începând din acest an, postul TV5. În caz contrar, CNA le poate retrage licenţa de difuzare sau îi poate amenda, conform unei modificări aduse la Legea audiovizualului 504 din 2002.
Potrivit Legii 364 din 28 decembrie 2007, „distribuitorii de programe televizate, indiferent de modalitatea de transmisiune, trebuie să includă în mod obligatoriu în grila de programe şi să difuzeze la momentul transmiterii şi în integralitatea lor programele televizate finanţate din fonduri publice ori cele stabilite prin angajamente internaţionale”.
Este vorba despre o iniţiativă parlamentară care aparţine unui grup de parlamentari români, printre care şi Răzvan Theodorescu, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie româno-francez. Ioan Onisei, membru al CNA, declară că singura televiziune vizată de această regelementare este, în prezent, TV5. Preşedintele CNA, Răsvan Popescu, va transmite o adresă Ministerului Afacerilor Externe, pentru a primi confirmarea angajamentului internaţional în privinţa TV5.
Radu Petric, preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu din România, spune că această modificare deschide „o portiţă periculoasă”, pentru că toate posturile publice din statele UE pot cere includerea în grila cabliştilor români. El a mai precizat că retransmiterea TV5 va duce la eliminarea altor canale, posibil româneşti, de pe cablu. De aceeaşi părere este şi George Chiriţă, director al Asociaţiei Române de Comunicaţii Audiovizuale: „S-a invocat criteriul francofoniei. Se creează astfel un precent, întrucât pot fi invocate alte situaţii similare, prin care societăţile de cablu sunt obligate să accepte astfel de canale”.
Postul TV5, prezent pe piaţa românească din 1991, a fost scos din grilele de programe ale UPC în 2006, ceea ce a dus la mai multe plângeri ale abonaţilor. Postul a fost înloc