Guvernul roman a dat Comisia Europeana in judecata din cauza deciziei Bruxellesului de a reduce emisiile poluante cu 20%, procent pe care il gaseste prea mare.
Autoritatile romane au contestat la Tribunalul de Prima Instanta al Curtii Europene de Justitie decizia Comisiei Europene de reducere a plafonului emisiilor de CO2 cu 20% pentru perioada 2008-2012 de la 96 de milioane de tone, cat ceruse statul roman, la 76 de milioane de tone. In opinia Guvernului de la Bucuresti, Comisia Europeana nu avea dreptul sa stabileasca cifre precise in acest domeniu, ci doar sa aprobe sau sa respinga planul national de alocare de emisii poluante.
Astfel, ministrul Mediului, Attila Korodi, considera ca decizia Comisiei "nu este sustenabila". El se teme ca, daca s-ar aplica normele impuse de Comisie, producatorii industriali vor fi obligati sa faca investitii foarte mari pentru retehnologizare. Presedintele Fundatiei pentru Parteneriat, Laci Potoczki, ne-a explicat insa ca "Romania a intrat in democratie cu cotele prevazute la Kyoto de la nivelul anului 1989 care erau foarte mari pentru ca vorbeam atunci de o tara puternic industrializata". Laci Potoczki socoteste ca, daca tinem cont ca "mai mult de jumatate din industrie a disparut, iar ceea ce s-a creat mai nou lucreaza cu tehnologii moderne, nu se justifica sa mentinem aceeasi cote". In plus, mai subliniaza presedintele Fundatiei pentru Parteneriat, "daca este o decizie impusa de UE, trebuie sa intram in armonie cu ea".
Vasile Puscas, fost negociator-sef al Romaniei cu UE, ne-a explicat ca pana la solutionarea litigiului, care poate dura chiar si un an, Romania va trebui totusi "sa se supuna deciziei europene, in caz contrar existand riscul unor penalitati de natura financiara sau judiciara". De alta parere este insa senatorul UDMR Andras Levente Fekete-Szabo, care ne-a spus ca "prin instanta se poat