Domnule Presedinte,
Prin prezenta scrisoare ma vad nevoit sa resping solicitarea dumneavoastra de a renunta la propunerea de numire in functia de ministru al Justitiei a doamnei Norica Nicolai.
De asemenea, va aduc la cunostinta ca, in calitate de Prim-Ministru al Romaniei, potrivit atributiilor conferite de Constitutie, mentin aceasta propunere.
Motivarea pe care o faceti cererii de renuntare la propunerea prezentata se bazeaza pe consideratii personale, subiective, indoielnice, despre perceptia publica asupra unei anumite persoane, consideratii care exced cadrul constitutional si legal.
Reactia dumneavoastra, in calitate de Presedinte al Romaniei, este cu atat mai nejustificata cu cat, fata de nominalizarea doamnei Norica Nicolai, nu au existat obiectii sau proteste, nici din partea societatii civile si nici a asociatiilor profesionale.
Va reamintesc ca, in decizia nr.356/2007 a Curtii Constitutionale se precizeaza clar ca "Presedintele Romaniei nu are drept de veto, dar poate cere Primului-ministru sa renunte la propunerea facuta, atunci cand constata ca persoana propusa nu indeplineste conditiile legale pentru exercitarea functiei de membru al Guvernului".
Decizia Curtii Constitutionale este cat se poate de clara.
Presedintele Romaniei nu poate sa solicite Primului-Ministru al Romaniei sa propuna o alta persoana pentru functia de ministru din simplul motiv ca nutreste o antipatie politica si personala fata de persoana nominalizata initial. Nici din cauza faptului ca a avut o relatie politica mai tensionata cu respectiva persoana. Nici daca a identificat un alt candidat care, in opinia sa, ar fi mai bun.
Presedintele Romaniei are obligatia de a identifica argumente legale, nu de imagine, pentru a isi sustine solicitarea. In caz contrar, nu ar trebui sa faca o astfel de solicit