Temerile legate de amenintari teroriste, dupa 11 septembrie 2001 provoaca americanilor probleme cardiace, chiar daca nu au avut nici o legatura personala cu atacurile de la World Trade Center si Pentagon, din urma cu sase ani, releva studii recente. Cercetatorii de la Universtatea din California au stabilit ca stresul psihologic provocat de atacuri a dus la cresterea cu 53% a numarului de afectiuni cardiace, pe o perioada de 3 ani de la atacuri.
Americanii supusi stresului provocat de atentate s-au confruntat in special cu tensiune arteriala si infacturi. Studiul, publicat in editia din ianuarie a Archives of General Psychiatry, este primul care demonstreaza efectul pe termen lung al atacurilor de la 11 septembrie asupra sanatatii inimii.
Multi dintre participantii la studiu au vizionat atacurile in direct la televiziune, fara sa aiba vreo legatura personala cu victimele. Subiectii nu au avut probleme cardiace anterioare. In cadrul studiului s-au luat in considerare si factori de risc, cum este cazul fumatului sau al obezitatii.
"Pare ca mediatizarea excesiva a atacurilor din 11 septembrie a fost de natura sa genereze suficient de mult stres, ca oamenii sa raspunda intr-un fel care sa contribuie la agravarea problemelor lor cardiace" a declarat pentru Los Angeles Times, unul dintre membrii echipei de Universitatea din California.
Studiul, care a durat 3 ani, a implicat 1.500 de adulti, ale caror informatii medicale au fost inregistrate inaintea atacurilor. Cercetatorii au urmarit raspunsul subiectilor la stres, din saptamanile de dupa atac si pana la finele lui 2004. (A.V.)
Temerile legate de amenintari teroriste, dupa 11 septembrie 2001 provoaca americanilor probleme cardiace, chiar daca nu au avut nici o legatura personala cu atacurile de la World Trade Center si Pentagon, din urma cu sase ani, relev