Ministerul Muncii din ţară "îi ispiteşte" cu retribuţii de doar 1.000 de lei Printr-o campanie timidă, începută recent, Ministerul Muncii încearcă să convingă românii să se
Ministerul Muncii din ţară "îi ispiteşte" cu retribuţii de doar 1.000 de lei
Printr-o campanie timidă, începută recent, Ministerul Muncii încearcă să convingă românii să se întoarcă acasă, însă oferă doar salarii sub 300 de euro. Reprezentanţii ministerului susţin răspicat că guvernul nu alocă fonduri pentru reintegrare sau informare.
Acum două luni, la Madrid (Spania), preşedintele Traian Băsescu afirma: "Economia românească vă simte lipsa (n.r. - a imigranţilor) şi încercăm să facem în aşa fel încât condiţiile din România să se îmbunătăţească, pentru a vă întoarce acasă".
Ministrul de externe, Adrian Cioroianu, a fost şi el de aceeaşi părere în decembrie 2007, la Torino (Italia): "Avem o mână de lucru excedentară în Italia, în timp ce în România mâna de lucru începe să lipsească".
O delegaţie "informativă"
În schimb, guvernul le cere românilor din diaspora "să înveţe să se ajute singuri", ignorând contribuţia lor la economia ţării. Doar în 2007, imigranţii au trimis peste 7 miliarde de euro. Ca alternativă, statul oferă 80.000 de locuri de muncă în România, plătite cu salarii de până la 1.000 de lei, dintre care 36% sunt în construcţii.
La finalul anului 2007, o delegaţie guvernamentală a venit în Italia pentru a informa comunitatea în legătură cu proiectele ce se vor desfăşura în 2008.
Delegaţia a discutat doar cu cele trei organizaţii invitate (IRFI Onlus, Liga Românilor din Italia şi Sindicatul muncitorilor în construcţii Feneal Uil), mediatorul întâlnirii fiind Aniţa Cristea, ataşat al Ambasadei României. Nu a fost luat în calcul faptul că numărul românilor în peninsulă depăşeşte un milion, iar asociaţiile sunt peste 80. Şeful Direcţiei M