Până la anularea deciziei Comisiei Europene trebuie să ne conformăm şi să reducem emisiile cu 20%. Comisia Europeană a aprobat, în octombrie, pentru România, o cotă de 75,9 milioane tone Până la anularea deciziei Comisiei Europene trebuie să ne conformăm şi să reducem emisiile cu 20%.
Comisia Europeană a aprobat, în octombrie, pentru România, o cotă de 75,9 milioane tone de emisii de dioxid de carbon pentru intervalul 2008-2012, mai puţin cu 20,7 la sută faţă de solicitarea Bucureştiului. Asta a făcut ca România să se alăture altor şapte state care au dat în judecată CE pentru programul impus de reducere a poluării. Comisia Europeană nu a primit însă nicio înştiinţare oficială în această privinţă.
"Deocamdată nu avem o analiză cantitativă a efectelor acestei măsuri. Atunci când am făcut planul
ne-am bazat pe calcule concrete ale operatorilor industriali care au fost centralizate la Ministerul Mediului, încât planul se susţine. Comisia nu are dreptul să impună noi cifre, ci doar să accepte sau să respingă un plan. Deocamdată studiem jurisprudenţa şi sperăm ca, la finele lui 2008, să avem o decizie", a declarat Adrian Ciocănea, şeful Departamentului de Afaceri Europene.
La jumătatea protocolului
"România are un angajament faţă de Protocolul de la Kyoto, şi nu faţă de Comisie. Faţă de termenii Protocolului de la Kyoto ne situăm undeva la 48% din limita emisiilor. Şi trebuie să ne apărăm acest potenţial de emisii. Să luăm în calcul faptul că multe unităţi industriale s-au închis şi că multe ramuri se vor dezvolta de acum înainte. Trebuie să privim lucrurile în raport cu propriile interese", a mai spus Ciocănea.
Intervenţia CE creşte preţul carbonului
Analizele de piaţă arată că preţul carbonului în al doilea semestru al anului 2007 a crescut cu circa 13 euro, după intervenţia Comisiei Europene