Anul trecut, românii care muncesc în străinătate au doborât din nou recordul în ceea ce priveşte volumul de bani cu care şi-au alimentat rudele şi familiile rămase în ţară. Astfel, leul a intrat în 2008 întărit în faţa euro. Până şi cele mai îndrăzneţe estimări al Băncii Naţionale a României referitoare la volumul remitenţei de bani în ţară din partea cetăţenilor români care muncesc în străinătate au fost depăşite. Anul trecut, aceştia au trimis a
Anul trecut, românii care muncesc în străinătate au doborât din nou recordul în ceea ce priveşte volumul de bani cu care şi-au alimentat rudele şi familiile rămase în ţară. Astfel, leul a intrat în 2008 întărit în faţa euro.
Până şi cele mai îndrăzneţe estimări al Băncii Naţionale a României referitoare la volumul remitenţei de bani în ţară din partea cetăţenilor români care muncesc în străinătate au fost depăşite. Anul trecut, aceştia au trimis acasă aproape de două ori mai mulţi bani comparativ cu 2006.
„Băncile comerciale au declarat că tendinţa de apreciere a leului care se simte pe final de an se datorează intrărilor de bani din străinătate“, spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. „După aprecierile Băncii Naţionale, doar în decembrie intrările de bani vor fi de peste un miliard de euro. Mi-e teamă însă să fac vreo estimare pentru întregul an pentru că noi am apreciat că va fi vorba de 6,2 miliarde de euro trimise acasă de românii care se află în străinătate, dar acum credem că va fi vorba de o sumă mai mare“, mai spune Vasilescu.
Peste 25 de milioane de emigranţi în Europa
Potrivit Fundaţiei Internaţionale pentru Dezvoltare Rurală (IFAD), în 2006, românii au trimis acasă 4,79 de miliarde de dolari (3,7 miliarde de euro, la cursul mediu euro-dolar din 2006), ceea ce corespunde