O coaliţie de organizaţii ale societăţii civile, propune introducerea unui randament minim anual garantat al pensiilor private obligatorii din pilonul II, egal cu rata anuală a inflaţiei.
In acest sens, reprezentanţii societăţii civile au trimis o scrisoare preşedintelui României, premierului, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, preşedinţilor partidelor parlamentare, Guvernatorului BNR şi preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
În acest document ei au motivat faptul că acoperirea acestei garanţii trebuie să cadă în sarcina administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii, statul fiind doar garantul de ultimă instanţă.
"În prezent, românii contribuie în mod forţat la aceste fonduri şi tot ei sunt cei care suportă riscurile unei proaste gestionări a banilor, sau riscurile unei pieţe financiare instabile. Românii işi lasă banii în administrarea unor fonduri private nu pentru că aceasta este opţiunea lor, ci pentru că aşa le cere legea. Corect ar fi ca legea să le şi garanteze că aceşti bani nu vor fi pierduţi", se arată în scrisoare.
Organizaţiile semnatare explică faptul că, în acest moment, legea prevede garantarea contribuţiilor nominale, minus comisionul de administrare. Practic, dacă dai 10 lei la pilonul II în 2008, ţi se garantează că peste 30-40 de ani vei primi înapoi tot 10 lei, minus comisionul de administrare. Dar 10 lei de astăzi nu au aceeaşi valoare cu 10 lei de peste 3 decenii. Chiar la o rată de inflaţie modestă, de 2 – 2,5% (media din zona euro), în 30 de ani valoarea reală a unei sume de bani din prezent se înjumătăţeşte.
"Fiecare să primească atâţia bani căt a depus"
Primul argument în favoarea acestei propuneri arată că după o viaţă de contribuţii la pilonul II, fiecare merită să primească măcar atâţia bani câţi a depus – în termeni reali, nu n