» Ingrijorarea neargumentata a directorului Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Mohamed ElBaradei, cum ca Al Qaeda s-ar putea aproviziona cu materiale radioactive din Romania este demontata de experti si de oameni de stiinta.
» Romania este considerata lider zonal in securitatea nucleara, iar raportul de tara pe anul trecut al AIEA nu ne-a gasit nici o hiba. De dragul fabulatiei, un terorist ar avea nevoie de urmatoarele pentru a trafica material radioactiv util: macara, camioane, containere imense, echipe de superexperti si acces liber la un reactor nuclear.
"Sunt suspiciuni pe care noi le-am demontat demult. Romania a facut progrese foarte importante in securizarea nucleara si a fost lider zonal in acest domeniu intre anii 2001 si 2005", spune doctorul Lucian Biro, expert care reprezinta Romania la AIEA, in replica la "ingrijorarea" directorului AIEA, Mohamed ElBaradei.
Biro mai spune ca singura problema a Romaniei sunt deseurile radioactive, dar ca acestea sunt foarte bine pazite. O alta sursa de material radioactiv este combustibilul imbogatit, folosit la reactoarele nucleare, dar acesta a fost deja returnat Rusiei si SUA, intr-un program coordonat chiar de AIEA. "Materialele radioactive nu pot fi transportate in Romania pentru ca sunt foarte bine supravegheate, iar granita este monitorizata cu aparatura implementata de Anglia si SUA", mai explica expertul.
Presedintele Agentiei Spatiale Romane, doctorul Marius-Ioan Piso, arata ca uraniul extras in Romania nu poate fi folosit la arme nucleare, nefiind imbogatit. Chiar si tehnologia folosita la Cernavoda este bazata pe uraniu natural, la care se adauga apa dura pentru a pune in functiune reactoarele nucleare. E drept, astfel rezulta plutoniul, care ar putea fi folosit la o arma nucleara. "Dar la noi daca au disparut cateva zeci de grame in 20 de