REGRESIE Leul a coborât în cea de-a doua jumătate a clasamentului valutelor cu cele mai mari randamente. În 2006, pentru câteva zile, moneda românească a fost cea mai atractivă din lume. De pe podiumul celor mai performante valute din lume, leul a picat anul acesta aproape de coada clasamentului. Moneda naţională a ajuns astfel pe locul 96 din 179 în topul valutelor, din punctul de vedere al aprecierii faţă de dolar până la data de 18 decembrie. În 2006, pentru câteva zil
REGRESIE Leul a coborât în cea de-a doua jumătate a clasamentului valutelor cu cele mai mari randamente. În 2006, pentru câteva zile, moneda românească a fost cea mai atractivă din lume.
De pe podiumul celor mai performante valute din lume, leul a picat anul acesta aproape de coada clasamentului. Moneda naţională a ajuns astfel pe locul 96 din 179 în topul valutelor, din punctul de vedere al aprecierii faţă de dolar până la data de 18 decembrie. În 2006, pentru câteva zile, moneda românească era cea mai atractivă din lume din punctul de vedere al evoluţiei faţă de dolar.
Pe 11 decembrie 2006, leul s-a aflat pe locul I în topul valutelor, cu un câştig de aproape 21% faţă de începutul anului, exclusiv din aprecierea cursului.
Dacă un investitor ar fi schimbat 1.000.000 de dolari în lei la începutul anului şi i-ar fi preschimbat la loc pe 11-12 decembrie, ar fi obţinut un câştig de peste 200.000 de dolari, fără dobânzi. Şi alte state est-europene se puteau lăuda la finele anului trecut că monedele lor sunt cele mai atractive pentru speculatorii străini: coroana cehă şi cea slovacă se aflau, de asemenea, în top 10 al celor mai performante valute.
În prezent, valutele est-europene au coborât de pe primele zece poziţii, făcând loc metalelor preţioase (platina şi aurul, care ocu