Proiectul de lege, initiat de senatorul PSD Serban Nicolae, prevede o limitare drastica a prerogativelor Colegiului CNSAS, care ar urma sa nu mai dea verdicte de politie politica. Conform propunerii social democratilor, rolul de instanta morala al CNSAS, la care a aspirat pina acum gratie legii de infiintare din 1999, ar urma sa inceteze, iar institutia sa devina un fel de administrator al documentelor fostei Securitati.
Cu alte cuvinte, CNSAS ar urma sa asigure publicarea unor documente, iar ceea ce ar urma sa voteze Colegiul de acum inainte ar fi tocmai oportunitatea de a face public un anumit dosar, fara sa se pronunte si asupra faptelor despre care acesta vorbeste. Tot in viziunea social democrata, deciziile care in prezent au fost date de catre Colegiu si care se afla in diverse faze de contestare, in cadrul institutiei sau in instanta, la Curtea de Apel, vor trebui anulate, cu exceptia cazului in care cel direct vizat doreste continuarea procesului.
Deciziile irevocabile de pina acum vor ramine insa in vigoare. Proiectul PSD ii scoate de sub incidenta CNSAS pe clerici, argumentatia fiind aceea ca Biserica este autonoma. Alte modificari propuse de PSD se refera la structura CNSAS. Colegiul ar trebui sa aiba doar 9 membri, nu 11 citi are in prezent, si acestia sa fie numiti doar la propunerea grupurilor parlamentare, nu si a presedintelui tarii si a Guvernului, cum s-a intimplat in 2005. In plus, proiectul de lege prevede inasprirea pedepselor pentru angajatii CNSAS care se dovedesc ca au facut trafic de informatii.
Modificarile propuse de PSD au incins spiritele la CNSAS, majoritatea membrilor Colegiului considerind inoportuna schimbarea rolului institutiei. Cel mai vehement oponent al acestei variante legislative este Mircea Dinescu, care a anuntat ca, in situatia in care va fi votata, va demisiona din CNSAS. Dinescu considera