Consiliul Superior al Magistraturii se întâlneşte joi în plen pentru alegerea conducerii, numele cele mai vehiculate pentru candidaturile la posturile de preşedinte şi de vicepreşedinte fiind Lidia Bărbulescu dintre judecători şi Graţiana Isac pentru procurori. Şedinţa de plen va fi prezidată de preşedintele României, Traian Băsescu, care conform articolului 25 din Legea de Organizare şi Funcţionare a CSM conduce, fără drept de vot, plenurile Colegiilor la care participă.
RAPORT. La şedinţa de plen de joi va fi prezentat raportul de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii pe anul 2007 după care se va alege noua conducere a Consiliului, candidaturile fiind anunţate în aceeaşi zi. Niciun magistrat nu îşi anunţase până miercuri, oficial, candidatura pentru conducerea CSM. Potrivit art. 24 din Legea 317 privind Consiliul Superior al Magistraturii, acesta este condus de preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, aleşi dintre judecătorii şi procurorii prevăzuţi la art. 3 lit. a), care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reînnoit. Preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii sunt aleşi de plen, în prezenţa a cel puţin 15 membri ai Consiliului, cu votul majorităţii membrilor acestuia.Preşedintele şi vicepreşedintele CSM sunt desemnaţi dintre membrii aleşi ai Consiliului, neavând drept să candideze reprezentanţii societăţii civile în CSM, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi procurorul general al României, aceştia din urmă fiind membri de drept.
OPŢIUNI. Teoretic, pentru alegerile din 10 ianuarie se pot înscrie din partea judecătorilor CSM: Angela Hărăştăşanu (Curtea de Apel Braşov), Alexandrina Rădulescu (Judecătoria Cluj), Virgil Andreieş (Curtea de Apel Cluj), Florica Bejinaru (Tribunalul Mehedinţi), Ana Cristina Lăbuş (Tribunalul Iaşi) şi Lidia Bărbulescu (Înalta Curte