16 persoane din Gârcini sunt bolnave de trichineloză, după ce de sărbători au consumat carne de porc. Nouă dintre acestea, printre care şi un copil de 11 ani, se află internate la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov. Celelalte şapte persoane sunt tratate la domiciliu. „Este vorba de 16 cazuri confirmate. Starea lor este în prezent relativ bună, pentru şapte dintre ei medicii recomandând tratament la domiciliu. Pacienţii au consumat carne de la doi porci. Au fost sesizaţi şi medicii veterinari, care au fost trimişi în zonă pentru a verifica dacă nu mai sunt şi alţi porci infestaţi”, susţine dr. Mădălina Siminea, purtător de cuvânt al Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Braşov.
Toţi pacienţii provin din aceeaşi familie şi sunt de etnie rromă. Primul caz a ajuns la medic pe data de 3 ianuarie. Bolnavii au declarat că au cumpărat porcii în urmă cu câteva luni şi i-au crescut în gospodărie. Tocmai de aceea, au considerat că nu mai este necesar să facă analiza pentru depistarea infestării cu Trichinella Spiralis, parazitul care provoacă boala.
Medicii sanitar veterinari susţin că bolnavii au riscat consumând carne netestată, deşi un test costă doar 7 lei, iar rezultatul se comunică pe loc. „Erau în cunoştinţă de cauză. Ştiau că se pot îmbolnăvi dacă consumă carne neexaminată, dar cu toate acestea nu au dus carnea la examenul trichineloscopic”, a declarat dr. Mihai Punkosti, din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov. 16 persoane din Gârcini sunt bolnave de trichineloză, după ce de sărbători au consumat carne de porc. Nouă dintre acestea, printre care şi un copil de 11 ani, se află internate la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov. Celelalte şapte persoane sunt tratate la domiciliu. „Este vorba de 16 cazuri confirmate. Starea lor este în prezent relativ bună, pentru şapte dintre ei medicii recomandând tratame