Anul trecut, mai mult ca niciodata, angajatorii s-au plins de lipsa acuta de personal. Desi generalizat, fenomenul a fost resimtit mult mai intens in plan local, angajatori de talie mare din diferite domenii de activitate acceptind pentru prima oara sa discute deschis despre efecte, cauze si eventuale solutii. Pina acum 7-8 ani, angajatorii aveau lejeritatea de a alege forta proaspata de munca din sutele de someri care le bateau la usile intreprinderilor. Acum situatia s-a schimbat: numarul somerilor este mult mai mic in municipiu unde se concentreaza activitatea economica, iar in al doilea rind, gradul de calificare este cu mult sub pretentii. Chiar si asa, agentii economici si-au aratat disponibilitatea de a investi puternic la capitolul pregatire profesionala si calificare atit pentru propriii angajati, cit si pentru viitorii salariati. Exemple in acest sens sint multiple, la prima "strigare" putind fi nominalizati aici "Promex" SA, "Tracon", "Aker Braila" si "Concivia".
Daca unii dintre angajatori au umblat la capitolul salarizare pentru a-si fideliza salariatii, in confectii textile, de exemplu, desi criza este acuta, modificari majore nu s-au inregistrat. Aceasta, in contextul in care toti actorii din piata au fost de acord ca cea mai buna solutie de motivare este cresterea salariilor. Extinderea pietei muncii odata cu integrarea Romaniei in UE, a pus angajatorii locali in fata unui fenomen fara precedent: migrarea muncitorilor calificati si supercalificati catre zone geografice prospere din punct de vedere economic. Multi dintre patronii romani au recunoscut ca nu pot concura cu salariile din Vest si au mizat pe o solutie rezonabila in urma negocierilor cu sindicatele.
Fenomenul a fost semnalat cu insistenta catre forul legislativ, cu tinta directa: Parlamentul. In mod punctual, patronatele au propus solutii pe care forta politica sa le v