Tarifele de vanatoare percepute in Romania (care ajung si la 10.000 de euro pentru un trofeu de urs) nu sunt o piedica pentru miliardarii lumii pasionati de acest sport. Legendarul tinut al Babei Vrancioaia s-a transformat, de exemplu, intr-o atractie pentru vanatorii din Orientul Mijlociu. seicii vin insotiti de suite numeroase pentru a-si incerca norocul la vanatul care populeaza Muntii Vrancei.
"Pentru magnatii petrolului din tarile arabe, sumele percepute pentru vanatoare in Romania sunt maruntis. Ca urmare, acestia vin si cu cate trei-patru sotii dupa ei si sunt urmati de o suita impresionanta care poate numara si 20 de persoane", a precizat directorul DS Focsani, Petrica Tudosa.
Tarifele pentru vanat sunt pe masura pretioaselor trofee. Astfel, costul pentru un trofeu la cerb variaza intre 2.000 si 5.000 de euro. Un trofeu la urs insa poate ajunge si la 8.000-10.000 de euro, la mistret pana la 1.000 de euro, la capra neagra intre 1.100 si 3.000 de euro, la cocos de munte – 1000 euro, la ras – intre 800 si 1.000 euro, la lup – 500 euro, la iepure – intre 35 si 100 euro iar fazanul – doar 10 euro bucata. La tarifele pentru trofee se mai adauga si banii platiti pentru cei care vor sa pastreze si carnea vanatului. Astfel, carnea costa intre 1,4 si 4 euro/kg in functie de specie. In plus vanatorii mai trebuie sa scoata din buzunar si contravaloarea taxelor de cazare si a meselor vanatoresti din cabanele montane. Actualmente Vrancea beneficiaza de opt cabane aflate in circuitul turistic, dintre care patru au toate dotarile moderne la Soveja si Lepsulet (fostele cabane de vanatoare ale lui Nicolae Ceausescu), iar celelalte patru sunt in zone greu accesibile, unde se ajunge numai pe jos sau cu calul (amplasamentele de la Caldari, Misina, Paraul Tiganului sau Pietrosu).
In anii trecuti silvicultorii vranceni au exportat in Italia iepuri vii pri