Nervozitate tradusa printr-o volatilitate foarte ridicata. Acesta este momentan sentimentul traderilor de pe bursele din SUA, lucru ce aduce nori cenusii asupra evolutiei pietelor de capital.
Ca pe pietele de capital din State Unite se inregistreaza volatilitate nu mai mira pe nimeni. Incepand cu a doua jumatate a anului trecut, cand problemele de pe piata creditelor au iesit treptat la suprafata, evolutia indicilor buriseri a fost foarte agitata.
Inceputul lui 2008 nu a adus si nici nu pare sa aduca optimism in piete. Conform traditiei, in primele zile ale anului piata este in crestere. Nu si acum! De o saptamana incoace asistam la o scadere abrupta si continua. Insa nu ar fi nimic cu aceasta scadere daca ea nu ar fi insotita si de o volatilitate extrema.
Miercuri, 9 ianuarie, bursele din SUA au inchis pe verde, cu cresteri de peste 1% pentru principalii indici. Numai ca actiunea din timpul zilei a fost lipsita de un trend clar. Dupa ce in prima parte a sedintei Dow Jones incepuse sa se indrepte spre urmatorul nivel de suport, situat in zona 12,500, minimul inregistrat pe 16 august 2007, esecul spargerii acestui nivel a rezultat intr-o impresionanta crestere de 253 de puncte. Cum piata nu a terminat in nici o zi din acest an pe teritoriu pozitiv, aceasta crestere va fi semnalul consolidarii scaderilor din zilele recente, ca pe viitor minimul din august sa fie spart.
Stirile sosite in piata nu au avut nimic senzational: Goldman Sachs a declarat ca, pe baza datelor macroeconomice din ultima perioada, economia americana este foarte aproape de recesiune; unul din membrii Fed, William Poole, fara drept de vot in 2008, a declarat ca este prematur sa se considere ca economia va intra in recesiune, iar actualul nivel al indicatorilor care masoara inflatia ofera mai multa libertate de miscare pentru Federal Reserve.
Scad