Actiunile companiilor din domeniul petrolier au rezistat cel mai bine crizei din ultimele luni de pe pietele de capital datorita cresterii pretului barilului de petrol la 100 de dolari. Ce companii de pe Bursa au cel mai mult de castigat din cresterea pre
Toate companiile care au segmente de explorare si productie, dar si firmele care furnizeaza echipamente si servicii in domeniul petrolier vor avea profituri cu 30-40% mai mari anul acesta ca urmare a cresterii barilului peste pragul de 100 de dolari.
Un baril atat de valoros are un impact pozitiv si pentru retailul de produse petroliere, ceea ce transforma anul 2008 intr-unul bun pentru toti jucatorii din piata petrolului.
"Cu cat barilul de petrol este mai scump, cu atat vor beneficia mai mult companiile de upstream (n.r. - explorarea si productia petrolului, dar si cele care asigura echipamentele si serviciile necesare), cat si cele de downstream (n.r. - rafinare si marketing). Pe partea de upstream cred ca vom asista la profituri cu 30%-40% mai mari pentru companiile de profil", spune Marian Dinu, directorul general al societatii de brokeraj Alpha Finance Romania. In cazul Petrom, de exemplu, analistii de la Raiffeisen Centrobank vad o apreciere a profitului pentru anul acesta de 62%.
Fiecare dolar cu care un baril de titei se apreciaza aduce 30 de milioane de euro in castigurile operationale ale companiilor producatoare, adica Petrom, dar ataca marjele rafinariilor. Totodata, un baril puternic antreneaza investitii uriase pe segmentul de explorare care duc la cresterea valorii companiilor care asigura astfel de servicii, adica Prospectiuni Bucuresti sau Dafora Medias. Pentru operatorii portuari, de genul Oil Terminal, barilul scump inseamna rulaje mai mari determinate de exporturi de produse petroliere in crestere.
"Pe upstream cred ca vom asista totusi la ritmuri de cre